Šapa na putovanju: automobilom, zrakoplovom, brodom

10 ožujka 2021by PAW-PAW

Putovanje vozilom svakako je najjednostavnije jer treba samo ući u vozilo i krenuti. Kako bi putovanje bilo što ugodnije, s obzirom na vremenske uvjete, vodite računa o dijelu dana koji Šapa  provodi u vozilu. Europska putovnica za kućne ljubimce ( po potrebi i drugi dokumenti) neka Vam bude pri ruci sve do odredišta, kao i potvrda o rezervaciji za ljubimca. Šapa se vozi na stražnjem sjedištu odvojenom od prednjeg dijela vozila rešetkom, u transporteru ili uz korištenje pojasa za pse. U svakom slučaju nastojte da vam je Šapa bliže kako bi na vrijeme mogli uočiti eventualne probleme poput dehidracije, napada panike ili mučnine. Automobil je puno udobniji izbor za putovanje jer možete stati kad god želite, po mogućnosti svaka dva do tri sata. I vi možete prošetati kad Šapa mora obaviti… Osim toga, putovanje automobilom ne generira nove troškove.

Za putovanje zrakoplovom trebate se dodatno pripremiti. Pravila putovanja razlikuju se kod različitih zrakoplovnih kompanija. Ljubimci moraju biti prijavljeni tijekom rezervacije te se uglavnom plaća i određena naknada, što, u konačnici, može osjetno povećati ukupne troškove. Neke zrakoplovne kompanije ne dopuštaju životinje u kabini, dok druge prevoze životinje određene težine u prtljažniku. Obzirom na te uvjete, izgledno je da vašu Šapu nećete imati „na oku“ tijekom putovanja pa ni putovanje ne možete smatrati potpuno sigurnim.

Mnoge zrakoplovne kompanije ne samo da ne preporučuju već zabranjuju korištenje sredstva i lijekova za smirenje pri putovanju avionom jer se djelovanje lijekova pojačava u zraku, a moguće posljedice nisu predvidljive. Tijekom leta Šapa ne bi trebala ništa jesti.

Pri planiranju putovanja brodom važno je znati koji brodski prijevoznici dozvoljavaju putovanja uz pratnju kućnih ljubimaca. I u ovom slučaju, uz kupnju karte za ljubimca, nužno je uz sebe imati i veterinarska dopuštenja za put. Brodski prijevoznici u većini slučajeva potiču vlasnike Šapa da tijekom putovanja borave s njima na otvorenim palubama, na kratkoj uzici i uz stalnu kontrolu. U slučaju loših vremenskih uvjeta, ljubimci bi trebali biti izvan kontakta s drugim putnicima, izolirani u posebnim spremnicima.
Na trajektima, odnosno Jadrolinijinim linijama, Šape se mogu se prevoziti ako ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike i brod.

https://paw-paw.net/wp-content/uploads/2021/03/paw-paw-logo-vert-01-2.png
Sjedište
Ferde Livadića 37, Zagreb, Croatia
+385 91 5564 406
Pon - Pet: 9:00h - 17:00h
E-mail